30 MAART 2023, Philharmonie Haarlem

“De beursvloer Haarlem is hét netwerk-event waar bedrijven en maatschappelijke organisaties met elkaar in verbinding komen”

Vraag en aanbod beursvloer 2023!

Wat is de beursvloer?

De beursvloer Haarlem is een jaarlijks evenement, waar lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties elkaar ontmoeten, met als doel om matches te sluiten. Het draait om vraag en aanbod net als op de gewone beursvloer, alleen wordt er hier gehandeld met gesloten beurs. Oeroude ruilhandel dus, jij hebt iets (over) dat ik kan gebruiken en je krijgt er ook iets voor terug. Bij een succesvolle match wordt de hulpvraag van een maatschappelijke organisatie vervuld door een bedrijf en biedt de maatschappelijke organisatie een aardige tegenprestatie. Dat gaat van een huisgemaakte appeltaart tot een kijkje achter de schermen.

ambassadeurs-beursvloer

Programma:

 • 16:00 uur Officiële opening door Burgermeester Jos Wienen
 • 16.05 uur Handelen en Matchen
 • 17.00 uur Afsluitende (netwerk)borrel
 • 17.30 uur Einde

Burgemeester slaat de gong

De officiële opening van de beursvloer wordt verzorgd door burgemeester (tevens beschermheer van Bedrijf & Samenleving) Jos Wienen. De hoekmannen leiden deze enerverende middag in goede banen en stimuleren partijen om matches te maken.

Organisaties: Deelnemen aan de beursvloer is laagdrempelig

We zien jaarlijks de hulpvragen van maatschappelijke organisaties stijgen. Daarom is Bedrijf & Samenleving continu op zoek naar (nieuwe) bedrijven, die deze organisaties kunnen helpen. Meedoen is eenvoudig en kosteloos, want helpen doe je met je handen, materialen, kennisdeling of door tijd en aandacht te geven. Doe mee aan de beursvloer! En meld hier je aan als Organisatie.

Bedrijven: Maatschappelijk betrokken ondernemen

Elk bedrijf, groot of klein, heeft iets te bieden en kan maatschappelijk betrokken ondernemen. Zowel de maatschappelijke organisaties als de deelnemende bedrijven krijgen er veel voor terug. Wil jouw bedrijf ook het maatschappelijke impact maken? Doe mee aan de beursvloer! En meld je hier aan.

maatschappelijk betrokken ondernemen

Maatschappelijke organisaties

 • Netwerk uitbreiden door het ontvangen van hulp van vrijwilligers
 • Wensen worden gerealiseerd
 • Ontwikkeling sociaal ondernemerschap
 • Tot stand brengen van ‘omgekeerde integratie’ (je deuren openzetten voor de buitenwereld)
 • Laagdrempelig (en kosteloos) deelnemen aan een netwerkevent
meld je als bedrijf aan mvo

Bedrijven: Maatschappelijk betrokken ondernemen

Dit is wat wij horen van bedrijven die meedoen aan de beursvloer:

 • Versterkt ons (maatschappelijke) imago in de markt
 • Ons netwerk is uitgebreid
 • Wij ontdekken nieuwe ondernemingskansen
 • Concurrentievoordeel bij aanbestedingen/tenders (social return) is aantoonbaar
 • Laagdrempelige manier om onze medewerkers kennis te laten maken met maatschappelijke organisaties (een eerste stap in MBO Maatschappelijke Betrokken Ondernemen)
 • We ontwikkelen onze vaardigheid als maatschappelijk betrokken ondernemer

Voorbereiding
De Beursvloer bestaat uit drie delen: voorbereiding, ontmoeten en matchen en het uitvoeren van de gemaakte match(es).

Data workshops:

Maatschappelijke organisaties: donderdag 16 Februari van 16.00 – 17.30 uur

Bedrijven: dinsdag 21 Februari van 16.00 – 17.30 uur

Locatie workshop: kantoor Bedrijf & Samenleving, Freddie Oversteegenstaat 315 (gratis parkeren voor de deur)

Welke vraag/welk aanbod
Denk van tevoren goed na over met welke vraag of welk aanbod je aan de beursvloer wilt deelnemen. Dit moet bij de aanmelding ook doorgegeven worden. Deelnemers kunnen zo voorafgaand aan de beursvloer al zien wat er geboden/gevraagd wordt en hierop inspelen.

Tijdens de beursvloer heb je 1 uur om je match(es) te vinden. Dat lijkt veel, maar de tijd vliegt voorbij.

Goed formuleren van vraag of aanbod
Hoe korter geformuleerd, hoe krachtiger de boodschap. Uitgebreidere uitleg kun je dan mondeling op de beursvloer zelf geven.

Verdiepen in de deelnemers
Zodat je weet bij wie je meer kans maakt op een match die bij jouw organisatie past.

Interessante tegenprestatie
Hoe leuk is het gebaar dat je als (ontvangende) organisatie van tevoren goed nagedacht hebt wat jouw tegenprestatie is. Maak deze vooral interessant voor het bedrijf waarmee je wilt matchen.

Deelnemen aan een workshop
1-2 maanden voor de beursvloer kun je (gratis) deelnemen aan een workshop over ‘Hoe kan ik me het beste op de beursvloer voorbereiden?’ Binnen 1 uur tijd krijg je alle nodige tips & trick

Ontmoeten & matchen
De grote dag is aangebroken! Ongeveer 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties ontmoeten elkaar in de mooie Philharmonie. Tijdens de inloop is er met een kop koffie al gelegenheid om aan elkaar te ‘snuffelen’. De spanning stijgt zodra burgemeester Jos Wienen richting de gong gaat.

Zodra de gong heeft geklonken, brengen hoekmannen in 1 uur zoveel mogelijk partijen samen. De spreekstalmeester en haar rechterhand houden de aanwezigen op enerverende wijze bij de les en helpen bij het matchen. Alle gemaakte matches worden bekrachtigd door het ondertekenen bij de aanwezige notaris.

Uitvoeren van de match
Na de beursvloer hebben partijen (maximaal 3 maanden) de tijd om elkaar op te zoeken en afspraken te maken over het uitvoeren van de match. Het uitvoeren moet binnen 1 jaar (tot de volgende beursvloer) gerealiseerd zijn.
Voorbeelden van matches: zie succesverhalen

Bedrijf & Samenleving geeft advies (ook in het voortraject) en ondersteunt waar nodig bij het uitvoeren van de match.

“Eigenlijk wil iedereen een steentje bijdragen aan een mooiere samenleving, maar hoe pak je dat aan? De beursvloer is een laagdrempelige manier voor bedrijven en maatschappelijke organisaties om elkaar te ontmoeten en voor nieuwkomers een eerste stap richting maatschappelijk betrokken ondernemen en sociaal ondernemerschap. Doe ook mee!”

Projectleider Petra Jenz
Draag je steentje bij en kom naar de beursvloer, daar vind je jouw match!