“Onderwijs is een sleutel tot een betere toekomst! Een mentor kan daarbij helpen.”

Claudia Scholten werkt als Intern Begeleider Bovenbouw bij basisschool De Pantarijn en is op school aanspreekpunt voor het mentorproject Time 2 Shine.

De Pantarijn is een school die zoveel mogelijk vaardigheden in de rugzak van de kinderen wil stoppen vanuit de basisgedachte: Wat hebben onze kinderen nodig? Daarbij wordt ook buiten de muren van het schoolgebouw gekeken.

Claudia: “Ouders geven hun kinderen veel mee. Goed onderwijs is daarnaast ook een sleutel tot een betere toekomst. Naast het reguliere onderwijs, organiseren we veel buitenschoolse activiteiten, zoals een museum- of theaterbezoek, zwemles of we laten kinderen via de muziekschool kennismaken met een muziekinstrument.”

Claudia werkt namens de Pantarijn al lange tijd samen met Bedrijf & Samenleving voor het mentorproject Time 2 Shine, waarin kinderen begeleiding krijgen van een vrijwillige mentor.

“Er zijn diverse redenen waarom een kind wel een mentor kan gebruiken. We merkten dat kinderen in de bovenbouw soms al begonnen te puberen en hun grenzen gingen opzoeken. Voor ouders kan het dan lastig zijn om hun kind te bereiken. Of soms hebben ouders vanwege hun gezondheid of werk niet genoeg tijd. Het kan dan helpen als er een andere volwassene is, waarmee het kind kan overleggen.”

De overgang naar de middelbare school kan ook een reden zijn om aan het mentorproject deel te nemen. De school merkte dat met name de kinderen die naar vmbo-t of hoger gaan en bij hun aanmelding verplicht zijn om 7 verschillende scholen op te geven, keuzestress kunnen hebben.

“Niet alle ouders hebben genoeg kennis van het onderwijssysteem om een goede keuze te maken. Het kan zowel voor de ouders als het kind prettig zijn als een mentor kan meekijken of kan meegaan naar een schoolgesprek.”

Kinderen kunnen met van alles en nog wat zitten; welke keuzes maak je en waarom? Een goed voorbeeld is hoe je omgaat met groepsdruk. Alle kinderen hebben een mobiele telefoon en vaak worden er in de zomervakanties al groepsapps aangemaakt voor de klas waarin ze na de schoolvakantie terecht komen.

“Dat zijn grote veranderingen voor een kind en soms worden kinderen in zo’n groepsapp gepest. Het is goed als kinderen daarover met hun ouders of een mentor kunnen praten. De gesprekken vinden meestal bij het kind thuis plaats, maar bij gezinnen waar het erg druk is, mogen de gesprekken ook op school plaatsvinden. Dan zoeken we daar een rustige plek voor.”

Cruciaal voor het vinden van een geschikte mentor voor een kind, is het maken van de juiste match, iets waarin Bedrijf & Samenleving volgens Claudia heel goed slaagt.

“Je zoekt volwassenen met bepaalde vaardigheden, het mentorschap is toch een vertrouwenskwestie. Je voelt aan tafel tijdens de kennismaking al of het een match is. Ik geloof dat het misschien één keer voorgekomen is, dat er geen klik was. Je kunt dus wel zeggen dat Bedrijf & Samenleving de kennis en kunde in huis heeft voor het maken van de juiste match.”